Over de lessen
Shadow Yoga
Shadow Yoga, een dynamische Hatha Yoga vorm, begint het proces van persoonlijke en sprituele ontwikkeling door middel van het beoefenen van drie vaste series.
Deze series, ook wel ‘preludes’ genoemd, dienen ertoe spanningsvelden in het lichaam op te heffen zodat er een vrije ‘flow’ van prana (levenskracht) kan plaatsvinden. Zo ontstaat er innerlijke ruimte en kan Agni (het spijsverteringsvuur) zijn werk doen.
Door het creëren van ritme (adem) en het bewust proportioneren van het fysieke lichaam vindt er langzaam verandering plaats op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak.
De preludes leren de Sadhaka (leerling) de adem en de bewegingen te verbinden en contact te maken met de innerlijke energetische systemen, zoals de Chakra’s (centra in het menselijke energielichaam), de Nadi’s (kanalen voor het vervoeren van de Prana), en de Vayu’s (innerlijke beweging van wind, welke energie kan verplaatsen). Zo herstelt het fysieke lichaam (souplesse en kracht ) en kan het individu terugkeren in zijn of haar natuurlijke staat van zijn, de pure zelf .
Alle houdingen in de les zijn afgeleid van dagelijkse menselijke activiteiten, het dierenrijk, de martial arts, de dans en deskundig samengebracht in de verschillende vormen:
- Shadow yoga prelude forms
- Nrtta (Shiva’s pure dans)
- Asana (poses)
- Pranayama (het controleren van de innerlijke adem)
Ook werken we in de lessen met mantra’s (tot rust brengen van de geest) en mudra’s (handgebaren).
De drie preludes
- Balakrama – Stepping into strength
Richt zich voornamelijk op het creëren van een sterke basis, sterke botten en het verbeteren van de kwaliteit van het bloed. Deze prelude bestaat voornamelijk uit lineaire symmetrische en a-symmetrische houdingen. - Chaya Yoddha Sanchalanam – Churning the shadow warrior
Keert meer naar binnen en brengt de aandacht naar het werken met de drie bandha’s (bundelen van energie in een “slot”). - Kartikkeya Mandala – Garland of light
Is de langste prelude en vestigt de aandacht op de coördinatie van armen en benen, samen met het uitoefenen van grote spreidbewegingen en twistbewegingen van de romp.
Nrtta Sādhanā
De Nrrta Sadhana wordt beschreven in de oude teksten als ‘de dans die het gevoel ontwikkelt zonder elke vorm van emotie’. Het is Shiva (de transformer) in de vorm van de Nataraja (de danser).
De Nrtta is ontwikkeld om de natuurlijke innerlijke stromingen van energie te herontdekken, door het lichaam op een natuurlijke manier (niet geforceerd of gestuwd van uit de geest) van de ene naar de andere pose te bewegen als een vloeiende dans.
In deze vorm ligt de aandacht vooral op balans en sielijkheid. De houdingen in de Nrtta worden Karana’s genoemd.
Er bestaan 108 karana’s (bewegingen van lichaam en ledematen). Daaruit worden er 36 gebruikt voor zelfontplooiing (yoga) en de andere worden gebruikt voor theatrale doeleinden.
Een karana bestaat uit 3 onderdelen
- Lichaamshoudingen
- Handposities en
- Bewegingen van de voeten
De houdingen in de Nrrta zijn verfijnd van aard. Daarom is het belangrijk eerst de preludes uit de Shadow yoga te beoefenen. Deze Shadow Yoga vormen cultiveren namelijk coördinatie van lichaam en ledematen en ontwikkelen ritme (adem) en focus.
De Nrtta bestaat uit 4 series
- Ananda Tandavan (eternal dance of bliss)
- Ashta Makrikas (eight palms)
- Lasya (Kali’s creative dance)
- Shiva Tandavan (wild dance of Shiva)
De meeste asana’s (yoga poses) die tegenwoordig worden onderwezen in eigentijdse Hatha yogascholen zijn afgeleid van de staande en hurkende karana’s uit de Nrrta.
Nicolet Montanus
De Nrtta bestaat uit 3 forms. Sinds 2008 is Nicolet Montanus in de leer bij haar docenten Sundernath (Shandor Remete) en Emma Balnaves, om deze vormen onder de knie te krijgen en te begrijpen.
Sinds kort geeft Nicolet workshops in de eerste form: Ashta Matrika’s – the mother eight palms.
Leven vanuit je eigen natuur
“Van alle Yogavormen is Hatha Yoga de basis. ‘Ha’ is de zon en ‘Tha’ is de maan. Middels Yoga breng je deze energieën met elkaar in balans.”
Nicolet Montanus
Uit: Interview in het Haarlems Dagblad, 18 februari 2017: ‘Door de schaduw naar je pure zelf’